Gå tillbaka

Vad har Zlatan, Reinfeldt och Karlsson på taket gemensamt?

2019-09-07

Världens bästa Karlsson. Ni vet den knubbiga lilla gubbgossen i Astrid Lindgrens berättelse – han som säger sig själv vara Världens Bästa Karlsson… Helt rätt om du frågar mig. Det som knyter samman Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Reinfeldt och Karlsson på taket är att alla tre strävar efter att vara den bästa versionen av sig själv – varför göra något mediokert? Om du ändå ska ge dig in i leken, lek den fullt ut. Oavsett vad du gör och vad du bestämmer dig för att göra (även om det är för stunden eller något du ska satsa på) är det lika bra att göra det ordentligt och ge hundra procent. Bestäm dig för att bli bäst på vad du gör och genomför det på riktigt, oavsett om du jobbar som entreprenör, spelar fotboll, klipper hår eller är någons förälder.

Att göra och leva helhjärtat är nog det som ger mening åt vardagen. Genom att bestämma dig för att bli bäst och sedan leva efter det skapar du ett beteendemönster som attraherar andra människor. Vi på Brightsales strävar ständigt efter att bli bäst inom vår bransch och har listat några tips som vi tagit till oss både för företagets räkning men även på det personliga planet:

1. Öva massor. Enligt studier blir du proffs på vad som helst efter 10.000 timmar av fokuserad träning. Detta innebär att vad du än gör så kommer du bli grym på det så länge du gör det ordentligt i den utsträckningen. Allt du gör är en färdighet som du kan förbättra och yttre omständigheter så som fysik, IQ etc är mindre viktigt än vad forskarna trodde.

2. Gör något utanför din comfort-zone. Man gör gärna saker man är bra på och har i regel svårt att lämna sin comfort-zone, människor har olika rädslor som blockerar oss från att testa nya grejer och utvecklas. Genom att våga göra nya saker som du vanligtvis inte är bekväm med spränger du dina gränser och kommer över dina blockader – detta skapar självkänsla och själförtroende vilket är oerhört viktigt att bygga livet ut.

3. Lär dig erkänna dina misstag och öva på att be om förlåtelse. Det finns inget som gör oss till finare varelser än att kunna erkänna våra misstag och äga upp till dem oavsett om vi sårat någon vi älskar eller om vi råkar knuffa till någon på bussen. Genom att ärligt kunna be om förlåtelse blir du mer ödmjuk vilket är en sida av dig som de flesta uppskattar.

4. Jobba hårt och håll ut! Ibland kan det kännas kämpigt och motigt. Allt känns som att det går åt pipsvängen och att du är på helt fel bana – självklart är det svårt att trampa vatten. Däremot är många motgångar en naturlig del av framgångscykeln och de bästa har blivit bäst genom att inte ge upp.

5. Plugga, plugga, plugga! Var en svamp när det kommer till kunskap. Det värsta som finns är när folk säger något i stil med ”jag behöver inte gå den där kursen, jag har gått en kurs inom detta förut” eller ”jag har redan läst en bok inom det där, jag kan det redan”. Du kan alltid bli bättre, lära dig något nytt, se på gammal kunskap med nya ögon o.s.v. Det finns inget som heter fullärd – den om tror det är bara trångsynt och okunnig. Livet går ut på att lära och utvecklas.

6. Sluta upp med ursäkterna! Klaga mindre och lägg ner ursäkterna. Vem som helst kan komma på tusen anledningar till varför du INTE ska göra något, men försök istället lägga energi på att komma på den där enda anledningen till VARFÖR du SKA göra något. Den anledningen sopar bort allt annat och övervinner den påhittade historien som hindrar dig från att göra det du bör, kan och egentligen vill.

7. Släpp ilska, tjurighet och annan negativ energi. Den negativa energin du bär på skapar tyvärr inget annat änn negativa resultat. Är du som jag, en långsiktig typ, så är det god tid att jobba på det och lära dig släppa saker. Ett tips här är att tillåta dig vara sur i exakt fem minuter. Ställ alarmet på 5 min och spy galla för dig själv under den tiden. Ös ut allt negativt du kan komma att tänka på runt det som gjort dig sur och när klockan ringer släpper du det.

8. Ha tydliga slutmål. Genom att sätta tydliga mål har du hittat vad och varför du ska möta alla motgångar och medgångar. Dina mål skapar klarhet vilket gör att människan jobbar som bäst. Sätt tydliga slutmål och dela sedan in dessa i delmål – detta är din karta över vägen mot framgång.

9. Lär av andra. Du behöver inte uppfinna hjulet, det du ska göra har förmodligen någon annan gjort förut, iallafall något snarlikt. Se på andra och använd dem som receptet – istället för att banka huvudet i väggen när du stöter på motgångar som är svåra att övervinna kan du enkelt lära av någon annans resa.

10. Ha kul! Allt blir mycket enklare när du har roligt. Älskar du det du gör och har roligt på jobbet kommer allt gå av bara farten. Livet är till för att ha roligt.

Lycka till!

Vill du veta mer?

Lämna namn och nummer så ringer vi upp dig!