Gå tillbaka

Vilken typ av ledare är du?

2018-04-24

Alla är vi olika och detta ter sig ju framförallt i vårt sätt att leda. Genom att ta reda på vilken typ av ledare du är kan du utveckla ditt ledarskap utifrån dina styrkor och svagheter. Vi har listat de vanligaste typerna nedan.

Den vänskapliga ledaren

Varm lagspelare med stor empatisk förmåga. God lyssnare och lojal med både vänner och sitt företag. Jobbar ofta länge på samma arbetsplats. Har lätt för att bygga nätverk med personer som också gillar nära kontakter, men kan därmed utesluta personer som vill ha en mer professionell och formell relation. Har svårt för förändring då det ofta betyder konflikt. Förvaltar hellre än förnyar. Vill att alla ska ha det bra.

Styrkor
Prestigelös, skapar ett vänligt och avslappnat arbetsklimat.
Svagheter
Undviker obekväma beslut. Strävar efter konsensus i alla lägen.
Så utvecklas ledaren
Bli bättre på att säga nej och att fokusera på resultat i stället på att alla ska ha det bra vid varje tidpunkt. Inse att det ibland inte finns tid för konsensus. Fråga dig själv om en omtyckt chef alltid är en bra ledare.

Den uttrycksfulla ledaren

Vänlig, charmig och karismatisk. Triggas av beröm och söker bekräftelse av andra för att trivas, gillar att vara i strålkastarljuset. Idéspruta och visionär som gör allt för att få andra att gilla deras idéer. Bygger allianser och ser till att ha en skara anhängare som backar upp nya infall. Risktagare som bygger beslut på sin intuition.

Styrkor
Kan övertyga och entusiasmera.
Svagheter
Otålig, nyckfull, dålig uthållighet.
Så utvecklas ledaren
Jobba med att bli mer tydlig. Tänk först och reagera sedan (eller avstå från att reagera). Försök tänka på hur de anställda påverkas av att ena dagen få ros och nästa en utskällning, utan att något förändrats i sak.

Den analytiska ledaren

Logisk, uthållig, sinne för detaljer. Gillar problem, åtminstone om det finns en teknisk lösning. Mjuka frågor, som relationsproblem på arbetsplatsen, är ointressanta och svårbegripliga. Ställer höga krav på sig själv och andra. Har endast mätbara mål. Gillar inte ”brainstorming” och kan ha svårt för att samarbeta med konstnärliga och uttrycksfulla personer.
Styrkor
Logisk, pålitlig, stressar ej upp sig.
Svagheter
Perfektionist och alltför kritisk. Överdriven analys gör beslutsprocessen lång.
Så utvecklas ledaren
Våga släpp kraven på perfektion för att inte dra ut för länge på ett beslut. Försök att inse att ett rörigt skrivbord hos en anställd inte behöver betyda att den anställde inte har koll.

Den pådrivande ledaren

Vill nå snabba resultat. Målorienterad person som mår bäst med makt över både personer och situationer. Skippar rundsnack och projekt som saknar konkret syfte. Fokuserar så starkt att de kan missa att ompröva dåliga beslut. Tar inte hårt på regler eller traditioner och ber inte om tillåtelse för att gå utanför ramarna. Avskyr förseningar och har ingen förståelse för medarbetare som inte håller deadlines.

Styrkor
Rättfram, professionell, effektiv.
Svagheter
Envis, otålig och okänslig för stämningslägen och andras synpunkter.
Så utvecklas ledaren
Avsätt tid för att lyssna på de runt om dina medarbetare i stället för att tala till dem. Öva på att prata om annat än mätbara verksamhetsmål. Försök att ha en mindre tuff attityd för att inte göra folk osäkra.

Så frågan är nu, vilken typ av ledare är du?

Vill du veta mer?

Lämna namn och nummer så ringer vi upp dig!